Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με έντομα , παράσιτα ή θέλετε να απολυμάνετε τον χώρο σας παρακάτω σας προτείνουμε τις λύσεις
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑΣ
Πραγματοποιείται με αντλία χαμηλής πίεσης εφαρμογή υπολειμματικού ψεκασμού σε βόθρους, φρεάτια, σιφώνια περιμετρικά κτιρίων και εσωτερικά. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας, άοσμα, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν.
Συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της κατσαρίδας Blatella Germanica χρησιμοποιείται τροφοελκυστικό Gel σε χώρους κουζινών και wc. Το ανωτέρω Gel, τοποθετείται με ειδικό δοσομετρικό πιστόλι δόλωσης, σε ελάχιστες ποσότητες (spot), ακριβώς στα σημεία που με την χρήση μαζεύουν τροφικά υπολείμματα και καθαρίζονται δύσκολα (γωνίες, εσοχές ανοξείδωτων πάγκων, ντουλάπια). Με την τοποθέτηση του Gel, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επαφής με το τρόφιμο είναι εντελώς άοσμο, εγκεκριμένο από το Υπ. Γεωργίας, με άριστα αποτελέσματα.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΨΥΛΛΩΝ
Αποτελεί μια από τις συνηθέστερες περιπτώσεις κατά την οποία το παράσιτο προκαλεί ενοχλητικά κόκκινα εξανθήματα στον άνθρωπο. Είναι περίπλοκο στην καταπολέμησή του και απαιτεί την εφαρμογή από εξειδικευμένο εφαρμοστή για την οριστική εξολόθρευση του.
Πραγματοποιείται με αντλία χαμηλής πίεσης εφαρμογή υπολειμματικού ψεκασμού εσωτερικά, επιμένοντας κυρίως στα σημεία οι άνθρωποι αναπαύονται. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας, άοσμα, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος της ψυχρής εκ νέφωσης ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια κάλυψης και να ενισχύσουμε το αποτέλεσμα.
Συνήθως απαιτούνται 2 επεμβάσεις στην προσβεβλημένη περιοχή ώστε να καλυφθεί και η αναπαραγωγική περίοδος των 10 ημερών περίπου
Ανάλογα με την περίπτωση προσβολής η μέθοδος επέμβασης μπορεί να τροποποιηθεί. Για παράδειγμα η περίπτωση ενός στάβλου αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και με την καθοδήγηση του τεχνικού μας επιστήμονα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ
Πραγματοποιείται με αντλία χαμηλής πίεσης εφαρμογή υπολειμματικού ψεκασμού περιμετρικά κτιρίων και εσωτερικά, επιμένοντας κυρίως στα σημεία που εξέρχονται τα μυρμήγκια. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας, άοσμα, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται εντομοκτόνο σε μορφή Gel , τροφοελκυστικό δόλωμα για εξολόθρευση όλης της αποικίας.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΡΙΩΝ
Αποτελεί μια από τις πιο περίπλοκες περιπτώσεις κατά την οποία επίσης το παράσιτο προκαλεί ενοχλητικά κόκκινα εξανθήματα με έντονο κνησμό στον άνθρωπο. Έχει σοβαρές δυσκολίες στην καταπολέμησή του και απαιτεί εφαρμογή από εξειδικευμένο εφαρμοστή για την οριστική εξολόθρευση του.
Η εργασία καταπολέμησης περιλαμβάνει πρωταρχικά τον έλεγχο και τον προσδιορισμό των προσβεβλημένων σημείων στο χώρο. Στη συνέχεια εφαρμόζεται ένας συνδυασμός μεθόδων όπως θερμικής με αύξηση της θερμοκρασίας του χώρου και χημική με αντλία χαμηλής πίεσης εφαρμογή υπολειμματικού ψεκασμού εσωτερικά, επιμένοντας κυρίως στα σημεία όπου οι άνθρωποι αναπαύονται. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας, άοσμα, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιειται και η μέθοδος της ψυχρής εκ νέφωσης ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια κάλυψης και να ενισχύσουμε το αποτέλεσμα.
Συνήθως απαιτούνται 2 -3 επεμβάσεις στην προσβεβλημένη περιοχή ώστε να καλυφθεί και η αναπαραγωγική περίοδος των 10 ημερών περίπου
Συναντούμε συχνά πρποσβολές κοριών σε στρατιωτικές μονάδες και σε ξενοδοχεία.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ
Αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα κυρίως σε περιοχές που υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα. Το κουνούπι προκαλεί ενοχλητικά κόκκινα εξανθήματα στον άνθρωπο και μπορεί να μεταφέρει μολυσματική ασθένεια με το τσίμπημά του. Η καταπολέμησή του απαιτεί την ανίχνευση των εστιών αναπαραγωγής και την εφαρμογή προνυμφοκτόνων σκευασμάτων. Στον περιβάλλοντα χώρο πραγματοποιούνται υπολειμματικοί ψεκασμοί με νεφελοποιητές ή μεγάλα ψεκαστικά ώστε να επιτύχουμε μεγάλη επιφάνεια κάλυψης.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΡΙΖΟΝΙΩΝ/ΓΡΥΛΛΩΝ
Ο γρύλος είναι ορθόπτερο έντομο που ανήκει στην οικογένεια Γρυλλίδες (‘Gryllidae) και μοιάζει πολύ με μικρή ακρίδα. Διαθέτει κεραίες και τα αρσενικά παράγουν έναν χαρακτηριστικό ήχο, τρίβοντας τα έλυτρα που φέρουν στις άκρες των πτερύγων τους. Υπάρχουν γύρω στα 900 είδη γρύλων, κυρίως στις τροπικές χώρες.
Αποτελεί σύνηθες πρόβλημα σε χώρους και εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ύπαιθρο. Εισέρχονται στο εσωτερικό και δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και ενώ πολλές φορές προσβάλουν και τα προϊόντα.
Η καταπολέμηση του πραγματοποιείται με αντλία χαμηλής πίεσης και εφαρμογή υπολειμματικού ψεκασμού περιμετρικά κτιρίων και εσωτερικά, επιμένοντας κυρίως σε ρωγμές, ενώσεις τοιχίων, βάσεις πανελ. Σε μεγάλες προσβολές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ψεκαστικό υψηλής πιέσεως 200 λίτρων για καλύτερη κάλυψη και αυξημένη επιφάνεια ψεκασμού. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα σκευάσματα με αντοχή στις εξωτερικές συνθήκες, εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας, άοσμα, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΣΚΟΡΠΙΟΥ
Το τσίμπημα του σκορπιού που ζει στην Ευρώπη προκαλεί πόνους και ερεθίζει το δέρμα, δεν είναι όμως επικίνδυνο. Οι σκορπιοί που ζουν στις ισημερινές περιοχές είναι πολύ επικίνδυνοι. Το δηλητήριο που έχουν στο αγκάθι στην άκρη της ουράς τους είναι θανατηφόρο, περισσότερο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Οι σκορπιοί είναι ζώα που σχηματίζουν την ομώνυμη τάξη αρθροπόδων (Scorpiones) και ανήκουν στην ομοταξία των αραχνίδιων. Οι σκορπιοί έχουν μέγεθος από 3 μέχρι 18 εκατοστά του μέτρου. Κατοικούν σε ξερές και πετρώδεις περιοχές.
Η καταπολέμηση του πραγματοποιείται με αντλία χαμηλής πίεσης και περιλαμβάνει την εφαρμογή υπολειμματικού ψεκασμού περιμετρικά κτιρίων και εσωτερικά, επιμένοντας κυρίως στα σκιερά σημεία που αποτελούν άριστες κρυψώνες για τους σκορπιούς. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας, άοσμα, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΚΑΡΙ-ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ-ΨΩΡΑ
Το άκαρι είναι μικρό αρθρόποδο και ταξινομείται μαζί με το τσιμπούρι στα ακάρεα. Είναι το πιο ποικιλόμορφο από τα αραχνοειδή και ενώ το τσιμπούρι φαίνεται εύκολα, ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου. Μερικά είδη μπορούν να φτάσουν τα 20 χιλιοστά και άλλα, με μέγεθος μόλις 0,08 του χιλιοστόμετρου, μπορούν να κάνουν φωλιά ακόμη και στο θύλακα μιας ανθρώπινης τρίχας.
Η καταπολέμηση του περιλαμβάνει 3 πεδία ελέγχου. Α) Καθαριότητα και υγιεινή του χώρου Β) εφαρμογή φαρμακευτικών σκευασμάτων στο δέρμα, Γ) χημική καταπολέμηση στον εσωτερικό του χώρου με αντλία χαμηλής πίεσης ή εφαρμογή ψυχρής εκνέφωσης. Χρησιμοποιούμε πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας, άοσμα, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΞΥΛΟΦΑΓΩΝ- ΣΑΡΑΚΙ
Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες εντόμων τα οποία προσβάλουν τις υποδομές και προκαλούν σημαντικές φθορές της περιουσίας. Ο όρος σαράκι χρησιμοποιείται γενικά για να χαρακτηρίσει το έντομο που κατατρώγει το ξύλο. Τα σημάδια προσβολής είναι κυρίως οπές στα ξύλα, τρήμα πριονιδιού ακόμα και ηχητικά ευρήματα επαναλαμβανόμενα.
Στις συχνές περιπτώσεις προσβολών από ξυλοφάγα έντομα συναντούμε το Lyctus, to Anobium punctuneum, το helotrypes bajulus αλλά και τους τερμίτες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον οδηγό εντόμων.
Η καταπολέμησή τους πραγματοποιείται με υποκαπνισμό (λινκ με υποκαπνισμό)
Οι τερμίτες, κοινό όνομα για τα έντομα με επιστημονικό όνομα Ισόπτερα (Isoptera), είναι πτερυγωτά έντομα. Τα ισόπτερα περιλαμβάνουν περί τα 2.300 είδη. Συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια, καθώς είναι και εκείνα κοινωνικά έντομα. Ονομάζονται και «Λευκά Μυρμήγκια». Η τροφή τους είναι κυρίως ξύλο. Η κοινωνία τους περιλαμβάνει τις τάξεις των εργατών, των στρατιωτών και των αναπαραγωγών. Η κύρια διαφορά των τερμιτών από τα μυρμήγκια έγκειται στο ότι το σώμα τους είναι μονοκόμματο με μια μικρή σύσφιγξη μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς, χωρίς το λεπτό μίσχο που έχουν τα μυρμήγκια που ενώνει το θώρακα με την κοιλιά τους.
Οι τερμίτες κατοικούν κρυφά μέσα στο έδαφος ή στο ξύλο, αποφεύγοντας τα ρεύματα αέρος και τις ηλιακές ακτίνες. Ξεκινούν από το έδαφος και εν μέσω διόδων προσβάλουν τις ξύλινες υποδομές. Προκαλούν με αυτό το τρόπο εκτεταμένες φθορές στο σώμα του ξύλου.
Η καταπολέμηση τους πραγματοποιείται με χημικά μέσα και προληπτικές εφαρμογές σε ανοιχτούς χώρους και εξωτερικούς τοίχους κτιρίων, όπως οικιακές εγκαταστάσεις, κτίρια δημόσιας χρήσης, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι εφαρμογές γίνονται με έγχυση εντομοκτόνου σκευάσματος σε οπές που ανοίγονται στο έδαφος ή στους τοίχους. Απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και εμπειρία, για να έχουμε οριστική εξάλειψη της προσβολής.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ
Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης τους, τα γεωργικά προϊόντα, προσβάλλονται από διαφόρων κατηγοριών εχθρούς και ασθένειες, που πολλές φορές προκαλούν σημαντικές ζημιές.
Με τον όρο “έντομα αποθηκών” χαρακτηρίζουμε τα έντομα εκείνα που προσβάλλουν εδώδιμα ή μη προϊόντα, που βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας ή της αποθήκευσης τους. Τα έντομα αποθηκών μπορούμε να τα κατατάξουμε με διάφορους τρόπους ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους, την οικογένεια ή την οικονομική σημασία τους.
Ορισμένα έντομα προσβάλλουν αποκλειστικά καρπούς ενός συγκεκριμένου είδους ή οικογένειας (π.χ. τα κολεόπτερα της οικ. Bruchidae μόνο καρπούς ψυχανθών και το Lasioderma serricorne μόνο αποθηκευμένο καπνό).
Άλλα έντομα προσβάλλουν ένα πλήθος ειδών αποθηκευμένων προϊόντων (π.χ. τα είδη του γένους Ephestia sp προσβάλλουν άλευρα, σπόρους δημητριακών, σύκα, σταφίδες, καπνό, κακάο).
Ορισμένα δεν προσβάλλουν ολόκληρους σπόρους αλλά κυρίως σπασμένους ή ήδη προσβεβλημένους σπόρους (π.χ Tribolium confusum , Oryzaephilus surinamensis) .
Άλλα πάλι τρέφονται και ολοκληρώνουν τον βιολογικό κύκλο τους μέσα σε ένα μόνο σπόρο (Sitophilus granarius).
Σχεδόν όλα τα λεπιδόπτερα σχηματίζουν μετάξινες θήκες ή “τροφικά καταφύγια” όπου προσβάλλουν μεγάλο αριθμό σπόρων (Ephestia kuhniella, Pyralis farinalis, Corcyca cephalonica κ.α.).
Για τα περισσότερα έντομα αποθηκών υπάρχουν οριακές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας για την αναπαραγωγή και ανάπτυξη τους. Ο ρυθμός αναπαραγωγής τους είναι ευθέως ανάλογος, των τιμών των παραγόντων αυτών στο προϊόν και τους αποθηκευτικούς χώρους.
Γενικά θερμοκρασίες κάτω των 21°C έχουν δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη και εξάπλωση των εντόμων, και θερμοκρασίες άνω των 35°C καθιστούν την αναπαραγωγή και επιβίωση τους προβληματική. Εξαιρέσεις αποτελούν τα είδη: Lasioderma serricorne , Trogoderma granarium , Tribolium confusum κ.α.). Σε θερμοκρασία άνω των 38°C τα περισσότερα έντομα αποθηκών δεν μπορούν να ζήσουν.
Ο έλεγχος τους περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα IPM (integrated pest management) όπου ακολουθούνται μια σειρά απο τεχνικές εφαρμογές υπολειμματικών εφαρμογών σε συνδυασμό με σημεία χαρτογράφησης και παρακολούθησης του πληθυσμού.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΣΚΟΡΟΥ
Η οικογένεια των Τινεϊδών, στην οποία ανήκει ο σκόρος των ρούχων, αριθμεί πάνω από 2.000 είδη σε ολόκληρο τον κόσμο. Καμιά φορά, η λέξη σκόρος χρησιμοποιείται για την πολυπληθή τάξη των Λεπιδόπτερων, κάποια από αυτά όμως είναι πεταλούδες (που σε αντίθεση με τους σκόρους είναι ημερόβιες).
Ο σκόρος των ρούχων, ο οποίος τρέφεται με προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως οι γούνες ή τα μάλλινα χαλιά, και μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα που φυλάσσονται σε ντουλάπες. Ο σκόρος των ρούχων έχει μήκος γύρω στα 7-8 χιλ. όταν τα φτερά του είναι διπλωμένα πάνω στο σώμα του. Τα φτερά του έχουν χρώμα χρυσαφί και μία λωρίδα από μακριές τρίχες στην άκρη. Στο κεφάλι έχει τούφες από κοκκινωπές τρίχες. Οι προνύμφες έχουν μήκος 12-13 χιλ. και τρέφονται με μαλλί, παραμένοντας κάτω από ένα κυλινδρικό κάλυμμα το οποίο έχουν φτιάξει και στο οποίο εμσωματώνουν περιττώματα και υπολείμματα τροφής. Το σώμα τους είναι λευκό ή κρεμ και το κεφάλι τους καφέ. Οι προνύμφες δεν έχουν μάτια. Είναι πολύ σύνηθες να βρίσκει κανείς αδηφάγες προνύμφες κάτω από κολλάρα, μανικέτια και άλλες κρυψώνες των ρούχων.
Η καταπολέμηση του περιλαμβάνει υπολειμματικό ψεκασμό στον περιβάλλοντα χώρο ή συγχρόνως την χρήση φερομονικών παγίδων σύλληψης για σύλληψη των ακμαίων εντόμων.
ΥΠΟΚΑΠΝΙΣΜΟΣ
Ο υποκαπνισμός πραγματοποείται με φωσφορούχο αργίλιο ή μαγνήσιο χημικές ουσίες, οι οποίες επενεργούν τοξικά με ατμούς στα παράσιτα προσβάλουν ξυλεία και τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα, διάφορα υλικά ή και καλλιέργειες. Η χρήση είναι δύσκολη και επικίνδυνη, γι’ αυτό πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό και με αυστηρή τήρηση των οδηγιών χρήσεως και των κανόνων ασφαλείας.
Διακρίνουμε τις παρακάτω βασικές κατηγορίες εργασιών:
- Σε ειδικούς αεροστεγείς θαλάμους. Οι αεροστεγείς θάλαμοι μπορεί να είναι μόνιμα εγκατεστημένοι κάπου (απεντομωτήρια) ή να είναι κινητοί για απεντόμωση κοντά στους τόπους παραγωγής ενός προϊόντος.
- Μέθοδος φακέλου. Με τη χρήση ειδικών πλαστικών καλυμμάτων (Tarpaulin) που είναι αδιαπέραστα από τα ασφυκτικά. Χρησιμοποιούνται για απεντομώσεις είτε σε κλειστούς χώρους είτε σε ανοιχτούς, αφού σκεπαστεί το προϊόν με αυτά.
- Σοντάρισμα. Τοποθέτηση μέσα στον όγκο του προϊόντος. Τέτοιος τρόπος εφαρμογής καπνιστικού είναι η τοποθέτηση δισκίων φωσφορούχου αργιλίου (εκλύει φωσφίνη) σε διάφορα βάθη του σορού με τη βοήθεια μακρών σωλήνων (σόντας). Για την ορίστική εξολόθρευση της προσβολής η εφαρμογή πρέπει να συνδιαστεί και με παράλληλη κάλυψη του προϊόντος με πλαστικό κάλυμα.
- Ανακύκλωση φωσφίνης. Σε σύγχρονες αποθήκες (σιλό) υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις απεντόμωσης κι έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν με σωληνώσεις το καπνιστικό μέσα στον όγκο του προϊόντος.
ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝΣΕ ΟΙΚΙΑΚΟ Ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ
Πραγματοποιείται κυρίως με εκνέφωση εγκεκριμένου απο ΕΟΦ απολυμαντικού σκευάσματος.
Η εργασία αφορά βιομηχανίες τροφίμων-ποτών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρασκευαστήρια τροφίμων, δημόσιους χώρους αλλά και ιδιωτικούς. Για παράδειγμα οικία προσβεβλημένη απο τρωκτικά ή εκδήλωση μολυσματικής ασθένειας .
ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ
Εισέρχονται σε επαγγελματικούς χώρους και κάνουν φωλιές σε ψευδό τοίχους και γυψοσανίδες, κάνοντας την διαδικασία εξολόθρευσή τους δύσκολη και χρονοβόρα.
Η καταπολέμηση τους πραγματοποιείται με τρωκτικοκτόνα δολώματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, τα οποία τοποθετούνται από εξειδικευμένους τεχνικούς σε συγκεκριμένα κρίσιμα σημεία ή δολωματικούς σταθμούς. Η ανάπτυξη ενός πλάνου μυοκτονίας προϋποθέτει εμπειρία και οξυδέρκεια. Υλοποιείται με ζώνες ελέγχου και στόχο έχει να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα δραστηριοποίησης τρωκτικών εντός των εγκαταστάσεων.
Ο ρόλος του εξειδικευμένου τεχνικού είναι σημαντικός, μίας και πρέπει να συμβουλέψει τον πελάτη στις ορθές πρακτικές και στην προστασία /σφράγισμα του χώρου.
ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΠΟΝΤΙΚΩΝ
Η καταπολέμηση τους πραγματοποιείται α) με σταθμούς σύλληψης και β) με τρωκτικοκτόνα δολώματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, τα οποία τοποθετούνται από εξειδικευμένους τεχνικούς σε συγκεκριμένα κρίσιμα σημεία ή δολωματικούς σταθμούς. Η ανάπτυξη ενός πλάνου μυοκτονίας προϋποθέτει εμπειρία και οξυδέρκεια. Υλοποιείται με ζώνες ελέγχου και στόχο έχει να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα δραστηριοποίησης τρωκτικών εντός των εγκαταστάσεων.
Ο ρόλος του εξειδικευμένου τεχνικού είναι σημαντικός, μίας και πρέπει να συμβουλέψει τον πελάτη στις ορθές πρακτικές και στην προστασία /σφράγισμα του χώρου.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΦΙΔΙΑ
Η εμφάνιση φιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συχνό φαινόμενο κυρίως στην επαρχία,εξοχικές κατοικίες, αγροκτήματα, εγκαταστάσεις άντλησης νερού κλπ. Τα συναντάμε σε σκιερά σημεία και στην Ελλάδα αριθμούν 22 είδη (μη συμπεριλαμβανομένων των υποειδών) μερικά από τα πιο γνωστά είναι ο Λαφιάτης, η δενδρογαλιά, η οχιά κλπ.
Η επικινδυνότητα των φιδιών της χώρας μας αναφέρεται και μόνο στην περίπτωση που καταφέρουν δάγκωμα στον άνθρωπο.
Από τα παραπάνω είδη επικίνδυνο δηλητήριο φέρουν μόνο τα 5 είδη οχιάς από την οικογένεια Viperidae που σε περίπτωση έκχυσης αυτού μπορεί να επέλθει ο θάνατος στον άνθρωπο εάν δεν διακομιστεί εντός μερικών ωρών σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Τα άλλα 2 δηλητηριώδη φίδια της χώρας μας είναι το Αγιόφιδο ή Γατόφιδο (Telescopus fallax) και ο Σαπίτης (Malpolon monspessulanus) τα οποία όμως είναι οπισθόγλυφα, που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν να καταφέρουν δάγκωμα με έκχυση στον άνθρωπο, αλλά και το δηλητήριό τους είναι ασθενές και δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή κάποια σοβαρή ασθένεια. Όλα τα υπόλοιπα φίδια είναι παντελώς άκακα και δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία απολύτως βλάβη στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο.
Οι εργασίες αποτροπής και απώθησης των φιδιών περιλαμβάνουν :
Α) την υλοποίηση ζώνης αποκλεισμού η οποία πραγματοποιείται είτε με κοκκώδες υλικό είτε με υγρό απωθητικό υλικό.
Β) την τοποθέτηση σημειακών εστιών απώθησης ώστε να διασφαλίσουμε τον αποκλεισμό εισόδου ή φωλιάσματος του φιδιού σε συγκεκριμένο χώρο.
ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΟΣΜΗΣ - ΕΞΥΓΕΙΑΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΑ
Οι ενοχλητικές οσμές μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας σειράς από διαφορετικούς παράγοντες όπως αποσύνθεση οργανικών ουσιών, ανάπτυξη οσμών από επεξεργασία απόβλητων, ανάπτυξη οσμών εσωτερικού χώρου λόγω κακών συνθηκών ποιότητας αέρα, οσμές από την φύση της παραγωγικής διαδικασίας, πχ ξήρανση υποπροιόντων κρέατος, τηγάνισμα, εκτροφή πουλερικών, βοοειδών κλπ κλπ.,
Ανάλογα την περίπτωση μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις παρακάτω επεμβάσεις:
Α) Απόσμηση με υλικά προσρόφησης και αιθέρια έλαια
Είμαστε αποκλειστικοί αντιπρόσωποι των προϊόντων απόσμησης της σειράς BIOSMON. Είναι υλικά φυσικά, μη τοξικά και αβλαβή τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Κύρια συστατικά τους είναι τα αιθέρια έλαια από φυτά και άνθη.
Τα φυσικά προϊόντα Απόσμησης BIOSMON διατίθενται στην Ελληνική και διεθνή αγορά από το 2006, είναι συνδυασμοί απορροφητικών πετρωμάτων με αιθέρια έλαια και υγρών μιγμάτων αιθέριων ελαίων με πρόσθετες φυσικές ουσίες.
Η λειτουργία των προϊόντων Απόσμησης BIOSMON βασίζεται στην προσροφητικότητα λόγω του υψηλού πορώδους τους, εγκλωβίζοντας και εξουδετερώνοντας τις ανεπιθύμητες οσμές όταν έρθει σε επαφή με αυτές.
Χρησιμοποιούνται για την Απόσμηση σε:
- Βιολογικούς καθαρισμούς
- Υγρά και στερεά απόβλητα
- Απορριμματοφόρα και κάδους απορριμμάτων
- Σφαγεία
- Βυρσοδεψεία
- Ψαραγορές
- Χημικά Εργοστάσια
- Χώροι μαζικής εστίασης
- Οικιακές εφαρμογές
Β) Απόσμηση χώρου με αρωματικούς παράγοντες.
Γ) Απόσμηση χώρου με γεννήτρια όζοντος
Η γεννήτρια όζοντος είναι η πλέον σύγχρονη τεχνική στην εξόντωση: ιών, μικροβίων, βακτήρια, δυσοσμίας (απόσμησης). Με την γεννήτρια όζονυος αποφεύγουμε την χρήση χημικών και επεμβαίνουμε σε όλο το χώρο. Έτσι πετυχαίνουμε άμεσα τη θανάτωση μικροβίων, βακτηρίων, ιούς, μύκητες, μούχλα (δυσοσμία).
Μπορεί να εφαρμοσθεί σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, χώρους υγειονομικής σημασίας, εταιρίες, μέσα μαζικής μεταφοράς, οικίες, πρεσβείες, γραφεία, τράπεζες, ξενοδοχεία, οργανισμούς κ.α.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥΛΙΑ
Α) απώθηση με ακίδες
Β) απώθηση με δίχτυ
Γ) απώθηση με GEL
ΘΕΛΩ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ,ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ
Περιλαμβάνουν ένα συνολικό πλάνο ελέγχου και παρακολούθησης, αξιολόγησης, διορθωτικών ενεργειών και πρόληψης. Απαιτεί την υλοποίηση μελέτης επικινδυνότητας και μελέτη υλοποίησης τεχνικών παρεμβάσεων.