Ζητήστε μια επιθεώρηση από τους τεχνικούς μας και προστατέψτε τον χώρο σας από τα ερπετά
Έχει γίνει το σπίτι σας πόλος έλξης ερπετών; Αποκτήστε την προστασία που αξίζει στο χώρο σας σήμερα με τη Propeco. Οι ειδικοί μας στην απομάκρυνση της άγριας πανίδας στη Στερεά Ελλάδα θα εξαλείψουν γρήγορα το πρόβλημα της άγριας ζωής. Τα ερπετά είναι τετράποδα σπονδυλόζωα της κλάσεως Σαυρόψιδα (Sauropsida). Χαρακτηρίζονται από την αναπνοή αέρα, τη γέννηση κελυφωτών αυγών (με εξαίρεση κάποιων φιδιών που γεννούν ζωντανά μικρά) και έχουν δέρμα που καλύπτεται με φολίδες ή αποφύσεις. Τα ερπετά θεωρούνται ότι έχουν ψυχρόαιμο μεταβολισμό. Είναι τετράποδα (ή έχουν τέσσερα πλευρά ή προέρχονται από τετράποδους προγόνους). Τα σύγχρονα ερπετά κατοικούν σε κάθε ήπειρο με εξαίρεση την Ανταρκτική.
Είδη Ερπετών
Η εμφάνιση φιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συχνό φαινόμενο κυρίως στην επαρχία, εξοχικές κατοικίες, αγροκτήματα, εγκαταστάσεις άντλησης νερού κλπ. Τα είδη των ερπετών που ζουν στην εποχή μας κατατάσσονται βασικά σε τρεις τύπους:
1.Σαυροειδή και κροκόδειλοι.
2.Φίδια (χωρίς πόδια, γι’ αυτό και στην Κύπρο λέγονται σερνόμενα από το ρ. σύρομαι).
3.Χελώνες.
Τα συναντάμε σε σκιερά σημεία και στην Ελλάδα αριθμούν 22 είδη (μη συμπεριλαμβανομένων των υποειδών) μερικά από τα πιο γνωστά είναι ο Λαφιάτης, η δενδρογαλιά, η οχιά κλπ. Από τα παραπάνω είδη επικίνδυνο δηλητήριο φέρουν μόνο τα 5 είδη οχιάς από την οικογένεια Viperidae που σε περίπτωση έκχυσης αυτού μπορεί να επέλθει ο θάνατος στον άνθρωπο εάν δεν διακομιστεί εντός μερικών ωρών σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Τα άλλα 2 δηλητηριώδη φίδια της χώρας μας είναι το Αγιόφιδο ή Γατόφιδο (Telescopus fallax) και ο Σαπίτης (Malpolon monspessulanus) τα οποία όμως είναι οπισθόγλυφα, που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν να καταφέρουν δάγκωμα με έκχυση στον άνθρωπο, αλλά και το δηλητήριό τους είναι ασθενές και δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή κάποια σοβαρή ασθένεια. Όλα τα υπόλοιπα φίδια είναι παντελώς άκακα και δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία απολύτως βλάβη στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο.
Ερπετά : Βιολογία και Συμπεριφορά
Τα περισσότερα ερπετά γεννούν αυγά, με μεμβρανώδες (φίδια, σαύρες) ή σκληρό κέλυφος (χελώνες, κροκόδειλοι), ενώ κάποια είδη είναι ζωοτόκα, δηλαδή γεννούν ζωντανά μικρά. Τα νεαρά άτομα μοιάζουν με τους γονείς τους και είναι ανεξάρτητα καθώς μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους αμέσως μετά τη γέννησή τους.
Η όσφρηση στα ερπετά είναι έντονα αναπτυγμένη και πολλές φορές αντικαθιστά την όραση. Επίσης, τα φίδια φέρουν δηλητηριώδεις αδένες στη βάση της άνω γνάθου, οι οποίοι εκκρίνουν το δηλητήριο σε αύλακα ή κοιλότητα των δηλητηριωδών δοντιών. Στην Ελλάδα τα μόνα φίδια που διαθέτουν ισχυρό δηλητήριο είναι οι οχιές, αλλά ακόμα και αυτές θεωρείται ότι πρέπει να δαγκώσουν πολλές φορές έναν άνθρωπο, για να καταφέρουν τον θάνατό του. Η επικινδυνότητα των φιδιών της χώρας μας αναφέρεται και μόνο στην περίπτωση που καταφέρουν δάγκωμα στον άνθρωπο.
Ερπετά και η αντιμετώπιση της προσβολής - Πρόγραμμα διαχείρισης
Η απομάκρυνση των ερπετών επιτυγχάνεται με ειδικές εφαρμογές απώθησης ερπετών, κατά τις οποίες ασφαλίζουμε μία περιοχή που καλούμαστε να προστατεύσουμε δημιουργώντας περιμετρικές ζώνες. Οι εργασίες αποτροπής και απώθησης των φιδιών περιλαμβάνουν :
Α) την υλοποίηση ζώνης αποκλεισμού η οποία πραγματοποιείται είτε με κοκκώδες υλικό είτε με υγρό απωθητικό υλικό.
Β) την τοποθέτηση σημειακών εστιών απώθησης ώστε να διασφαλίσουμε τον αποκλεισμό εισόδου ή φωλιάσματος του φιδιού σε συγκεκριμένο χώρο.
Στα απωθητικά σκευάσματα του εμπορίου. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται βάση των οδηγιών που υπάρχουν στο εσωτερικό των φαρμάκων. Σχεδόν όλα τους είναι βασισμένα σε γερανιόλη ή λεβανδιόλη, θειάφι ή άλλες χημικές ουσίες που απωθούν και απομακρύνουν γρήγορα φίδια και ερπετά. Ίσως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απώθησης φιδιών. Εφαρμογές απώθησης ερπετών πραγματοποιούνται συχνά σε κατοικίες ή εξοχικά κοντά σε ρέματα, βραχώδεις περιοχές ή περιοχές με πυκνή βλάστηση, σε ξενοδοχεία, σε βιομηχανίες, σε εκτροφεία ή στάβλους ζώων κ.λπ. Είναι γνωστό πως η νομοθεσία απαγορεύει την καταπολέμηση των φιδιών, ενώ επιτρέπει την απώθηση τους με διαφορά σκευάσματα απωθητικά που διαθέτουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.