Ζητήστε μια επιθεώρηση απο τους τεχνικούς μας και προστατέψτε τον χώρο σας απο τους κοριούς
Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα της οικογενείας Cimicid και τρέφονται αποκλειστικά με αίμα. Αποτελεί μια από τις πιο περίπλοκες περιπτώσεις κατά την οποία επίσης το παράσιτο προκαλεί ενοχλητικά κόκκινα εξανθήματα με έντονο κνησμό στον άνθρωπο. Έχει σοβαρές δυσκολίες στην καταπολέμησή του και απαιτεί εφαρμογή από εξειδικευμένο εφαρμοστή για την οριστική εξολόθρευση του.
Το όνομα του «κοριός» προέρχεται από το Cimex lectularius. Προτιμάει τα ζεστά σπίτια και ιδιαίτερα κοντά ή μέσα στα κρεβάτια και στα κλινοσκεπάσματα ή άλλες περιοχές του ύπνου. Δραστηριοποιούνται κυρίως την νύχτα, αλλά δεν είναι αποκλειστικά νυκτόβια. Συνήθως τρέφονται χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.
Από τα δαγκώματα των κοριών μπορούν να προκύψουν μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, όπως δερματικά εξανθήματα, ψυχολογικές επιπτώσεις και αλλεργικά συμπτώματα. Κάποια παραδείγματα είναι το έντονο πρήξιμο, η διάρροια, η ναυτία, ακόμα και ο πυρετός. Είναι όμως εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος τα τσιμπήματά τους, συνήθως 2-3 μαζί (ίσως και περισσότερα). Έχει παρατηρηθεί ότι οι θηλυκοί κοριοί τσιμπάνε σε ευθεία γραμμή, ενώ οι αρσενικοί όχι.
Κοριοί και Είδη
Είναι σημαντικό να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα είδη των κοριών πριν ξεκινήσουμε την καταπολέμησή τους.
Τα είδη των κοριών που συναντάμε είναι :
1. Κοινοί κοριοί ή οικιακοί κοριοί (Cimex lectularius)
2. Τροπικοί κοριοί (Cimex hemipterus)
3. Κοριοί των νυχτερίδων (Cimex adjunctus)
4. Κοριοί των πουλερικών (Haematosiphon inodora)
Το 1995, οι κοριοί παρουσίασαν αύξηση της εμφάνισης τους και ταυτόχρονα παρουσιάστηκε αύξηση της προσβολής των ανθρώπινων οικοτόπων και των κρουσμάτων.
Κοριοί: Βιολογία και Συμπεριφορά
Ο βιολογικός κύκλος των κοριών έχει ως εξής: αυγό – νύμφη – ενήλικο.
Το θηλυκό του κοριού γεννά από 200 έως 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του, η οποία είναι περίπου ένα έτος. Τα αυγά του κοριού εκκολάπτονται σε μικροσκοπικές νύμφες μετά από επώαση 4-10 ημερών και αφού υποστούν 5 εκδύσεις, μεταμορφώνονται στο τελικό στάδιο του ενηλίκου κοριού. Το χρώμα του ενήλικου κοριού είναι ανοικτό καφέ έως κοκκινωπό-καφέ. Είναι επίπεδος με ωοειδές σχήμα και δεν έχει φτερά. Τα μπροστινά φτερά είναι υποτυπώδη. Οι ενήλικες έχουν διαστάσεις 4-5 mm σε μήκος και 1.5-3 mm πλάτος.
Οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιζούν χωρίς τροφή για πολλούς μήνες, παραμένοντας αδρανείς στα κρησφύγετά τους από τα οποία εξέρχονται με την πρώτη εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον.Ο κοριός μετά το γεύμα αίματος αλλάζει χρώμα και αποκτά ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα, καθώς η κοιλιά του είναι ημιδιαφανής. Το χρώμα αυτό σιγά σιγά εξασθενεί μέσα σε μερικές ώρες και μετά από δύο ημέρες θα γίνει αδιαφανές και μαύρο καθώς θα έχει χωνέψει το γεύμα του. Πολλές φορές τους μπερδεύουν με άλλα έντομα, μικρές κατσαρίδες, σκαθάρια. Εκπέμπουν μια χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή όταν συνθλίβονται.
Oι κοριοί χρησιμοποιούν τις φερομόνες για να επικοινωνούν για τις περιοχές που φωλιάζουν, για τη διατροφή τους και για την αναπαραγωγή τους.
Κοριοί και η αντιμετώπιση της προσβολής - Πρόγραμμα διαχείρισης
Η εργασία καταπολέμησης περιλαμβάνει πρωταρχικά τον έλεγχο και τον προσδιορισμό των προσβεβλημένων σημείων στο χώρο. Στη συνέχεια εφαρμόζεται ένας συνδυασμός μεθόδων όπως θερμικής με αύξηση της θερμοκρασίας του χώρου και χημική με αντλία χαμηλής πίεσης εφαρμογή υπολειμματικού ψεκασμού εσωτερικά, επιμένοντας κυρίως στα σημεία όπου οι άνθρωποι αναπαύονται. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας, άοσμα, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η μέθοδος της ψυχρής εκνέφωσης ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια κάλυψης και να ενισχύσουμε το αποτέλεσμα.
Συνήθως απαιτούνται 2 -3 επεμβάσεις στην προσβεβλημένη περιοχή ώστε να καλυφθεί και η αναπαραγωγική περίοδος των 10 ημερών περίπου.
Αξίζει να τονιστεί ότι όλα τα ρούχα, σκεπάσματα, σεντόνια κλπ. μέσα στον προσβεβλημένο χώρο πρέπει να πλυθούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 βαθμών Κελσίου, και όσα αντικείμενα είναι ύποπτα πρέπει να τοποθετηθούν σε μεγάλες νάιλον σακούλες, να κλειστούν αεροστεγώς και να βγουν έξω στον ήλιο για κάποιες μέρες.
Συχνά οι κοριοί προσβάλλοντας ένα δωμάτιο, είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν και σε κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού. Μέσω των καλωδίων (τηλεφώνου ή ρεύματος), είτε μέσω προσωπικών μας αντικειμένων όπως βαλίτσες, τσάντες, κ.α. Επίσης, είναι πολύ σύνηθες να εντοπίζουμε κοριούς στη κουζίνα και στη τουαλέτα. Σε μία μεγάλη εισβολή, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μεταφερθούν ακόμα και με τους σωλήνες νερού σε αυτούς τους χώρους.
H καταπολέμηση τους γίνεται με τις παρακάτω μεθόδους :
Α)Οικολογική απεντόμωση με Θερμότητα:
Αποτελεί μια σύγχρονη, εναλλακτική, οικολογική, μη τοξική μέθοδο καταπολέμησης των κοριών. Στην πραγματικότητα οδηγούνται τα έντομα στην θανάτωση μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας (50 – 55 βαθμοί Κελσίου). Τα έντομα που καταφέρνουν να επιβιώσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες οδηγούνται σε στείρωση και δεν είναι πλέον ικανά να αναπαραχθούν.
Πλεονεκτήματα της μεθόδου:
1.Μη τοξική και ασφαλής μέθοδος για τους εφαρμοστές αλλά και τους χρήστες των χώρων (Non Toxic)
2.Μηδενική υπολλειματικότητα φαρμάκων (Non-Residual)
3.Μη διαβρωτική δράση (Non-Corrosive)
4.Επισκέψιμοι – επιθεωρήσιμοι χώροι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής
5.Αντιμετώπιση των εντόμων σε ρωγμές, σχισμές και δυσπρόσιτα σημεία
6.Έξοδος εντόμων από εστίες αναπαραγωγής κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. 7.Σημαντική πηγή πληροφόρησης για προτεινόμενες διορθωτικές ενέργειες στο χώρο και μελλοντικές εφαρμογές
Β)Οικολογική απεντόμωση με υπερθερμο ατμό:
Η εφαρμογή ξηρού υπέρθερμου ατμού στις προσβεβλημένες επιφάνειες, μας προσφέρει την εναλλακτική επιλογή για την ατοξική μέθοδο καταπολέμησης κοριών και ακαρέων. Απαραίτητος εξειδικευμένος εξοπλισμός και συγκεκριμένα το CIMEX ERADICATOR με το οποίο γίνεται σχολαστικά η θεραπεία όλων των κρίσιμων σημείων που μας ενδιαφέρουν.