Ζητήστε μια επιθεώρηση απο τους τεχνικούς μας και προστατέψτε το χώρο σας απο τα ξυλοφάγα έντομα

Το κοινό σε όλους μας «σαράκι» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ομάδα ξυλοφάγων εντόμων, που προσβάλουν κατεργασμένη και ακατέργαστη ξυλεία. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες εντόμων τα οποία προσβάλουν τις υποδομές και προκαλούν σημαντικές φθορές της περιουσίας. Ο όρος σαρακι χρησιμοποιείται γενικά για να χαρακτηρίσει το έντομο που κατατρώγει το ξύλο. Τα σημάδια προσβολής είναι κυρίως οπές στα ξύλα, τρήμα πριονιδιού ακόμα και ηχητικά ευρήματα επαναλαμβανόμενα.

Ξυλόφαγα Έντομα και Είδη

Υπάρχουν είδη ξυλοφάγων εντόμων τα οποία προσβάλλουν μόνο το ξύλο των δένδρων σε εξωτερικούς χώρους (δάση, αγροί κλπ), είδη που προσβάλλουν μόνο το ξύλο των κατοικημένων χώρων, είδη που προσβάλλουν και τις 2 κατηγορίες καθώς και είδη ξυλοφάγων εντόμων τα οποία έχουν προσαρμοστεί και προσβάλλουν το επεξεργασμένο ξύ.Στις συχνές περιπτώσεις προσβολών από ξυλοφάγα έντομα συναντούμε το Lyctus, to Anobium punctuneum, το helotrypes bajulus αλλά και τους τερμίτες. 

Propeco_saraki

Ξυλόφαγα Έντομα: Βιολογία και Συμπεριφορά

Οι τερμίτες, κοινό όνομα για τα έντομα με επιστημονικό όνομα Ισόπτερα (Isoptera), είναι πτερυγωτά έντομα. Τα ισόπτερα περιλαμβάνουν περί τα 2.300 είδη. Συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια, καθώς είναι και εκείνα κοινωνικά έντομα. Ονομάζονται και «Λευκά Μυρμήγκια». Η τροφή τους είναι κυρίως ξύλο. Η κοινωνία τους περιλαμβάνει τις τάξεις των εργατών, των στρατιωτών και των αναπαραγωγών. Η κύρια διαφορά των τερμιτών από τα μυρμήγκια έγκειται στο ότι το σώμα τους είναι μονοκόμματο με μια μικρή σύσφιγξη μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς, χωρίς το λεπτό μίσχο που έχουν τα μυρμήγκια που ενώνει το θώρακα με την κοιλιά τους.Οι τερμίτες κατοικούν κρυφά μέσα στο έδαφος ή στο ξύλο, αποφεύγοντας τα ρεύματα αέρος και τις ηλιακές ακτίνες. Ξεκινούν από το έδαφος και εν μέσω διόδων προσβάλουν τις ξύλινες υποδομές. Προκαλούν με αυτό το τρόπο εκτεταμένες φθορές στο σώμα του ξύλου

Propeco_saraki

Ξυλόφαγα Εντομα και η αντιμετώπιση της προσβολής - Πρόγραμμα διαχείρισης

Η καταπολέμηση τους πραγματοποιείται με χημικά μέσα και προληπτικές εφαρμογές σε ανοιχτούς χώρους και εξωτερικούς τοίχους κτιρίων, όπως οικιακές εγκαταστάσεις, κτίρια δημόσιας χρήσης, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Οι εφαρμογές γίνονται με έγχυση εντομοκτόνου σκευάσματος σε οπές που ανοίγονται στο έδαφος ή στους τοίχους. Απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και εμπειρία, για να έχουμε οριστική εξάλειψη της προσβολής.

Η καταπολέμησή των ξυλογάφων εντόμων πραγματοποιείται με υποκαπνισμό 

Ο υποκαπνισμός πραγματοποιείται με φωσφορούχο αργίλιο ή μαγνήσιο χημικές ουσίες, οι οποίες επενεργούν τοξικά με ατμούς στα παράσιτα προσβάλουν ξυλεία και τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα, διάφορα υλικά ή και καλλιέργειες. Η χρήση είναι δύσκολη και επικίνδυνη, γι’ αυτό πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό και με αυστηρή τήρηση των οδηγιών χρήσεως και των κανόνων ασφαλείας.

Διακρίνουμε τις παρακάτω βασικές κατηγορίες εργασιών:

Σε ειδικούς αεροστεγείς θαλάμους. Οι αεροστεγείς θάλαμοι μπορεί να είναι μόνιμα εγκατεστημένοι κάπου (απεντομωτήρια) ή να είναι κινητοί για απεντόμωση κοντά στους τόπους παραγωγής ενός προϊόντος.

Μέθοδος φακέλου. Με τη χρήση ειδικών πλαστικών καλυμμάτων (Tarpaulin) που είναι αδιαπέραστα από τα ασφυκτικά. Χρησιμοποιούνται για απεντομώσεις είτε σε κλειστούς χώρους είτε σε ανοιχτούς, αφού σκεπαστεί το προϊόν με αυτά.

Σοντάρισμα. Τοποθέτηση μέσα στον όγκο του προϊόντος. Τέτοιος τρόπος εφαρμογής καπνιστικού είναι η τοποθέτηση δισκίων φωσφορούχου αργιλίου (εκλύει φωσφίνη) σε διάφορα βάθη του σορού με τη βοήθεια μακρών σωλήνων (σόντας). Για την οριστική εξολόθρευση της προσβολής η εφαρμογή πρέπει να συνδυαστεί και με παράλληλη κάλυψη του προϊόντος με πλαστικό κάλυμα

Ανακύκλωση φωσφίνης. Σε σύγχρονες αποθήκες (σιλό) υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις απεντόμωσης κι έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν με σωληνώσεις το καπνιστικό μέσα στον όγκο του προϊόντος.

Ζητήστε επιπλέον πληροφορίες και ενημερωθείτε απο το καταρτισμένο προσωπικό μας άμεσα