Ζητήστε μια επιθεώρηση απο τους τεχνικούς μας και προστατέψτε τον χώρο σας από τους ψύλλους

Ο ψύλλος αποτελεί μια από τις συνηθέστερες περιπτώσεις κατά την οποία το παράσιτο προκαλεί ενοχλητικά κόκκινα εξανθήματα στον άνθρωπο. Είναι περίπλοκο στην καταπολέμησή του και απαιτεί την εφαρμογή από εξειδικευμένο εφαρμοστή για την οριστική εξολόθρευση του. Oι ψύλλοι είναι μικρά, άπτερα αρθρόποδα έντομα, καφέ ή κοκκινωπού χρώματος, με επίπεδο σώμα, που τρέφονται με αίμα από πτηνά και θηλαστικά (σκύλους, γάτες, τρωκτικά), συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.  Μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες εφόσον μετακινούνται από ξενιστή σε ξενιστή (από ζώο σε άνθρωπο). Τα τσιμπήματα (κλικ εδώ) τους προξενούν έντονο κνησμό στους ξενιστές και στη συνέχεια ερεθισμό, φλεγμονή, πονοκέφαλο ακόμα και ανορεξία. Ένα από τα χαρακτηριστικά που έχουν οι ψύλλοι είναι η μεγάλη ταχύτητα αναπαραγωγής τους και η επιμονή τους, που τους καθιστά δύσκολους στην καταπολέμηση τους. 

Είδη Ψύλλων

Υπάρχουν διάφορα είδη ψύλλων. Κάθε είδος προτιμά να τρέφεται από συγκεκριμένα είδη ζώων, αλλά όταν είναι πεινασμένοι - σε περίπτωση απουσίας των φυσιολογικών ξενιστών - οι ψύλλοι μπορούν να τραφούν ευκαιριακά με άλλα θερμόαιμα ζώα που βρίσκονται πλησίον, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Το πιο συνηθισμένο είδος και αυτό που συνήθως συναντάται σε γάτες, σκύλους και μέσα σε οικίες είναι ο «ψύλλος της γάτας» (Ctenocephalides felis). Συνολικά συναντάμε  2.500 περίπου είδη στον κόσμο, με το 94% να συνδέεται με τα θηλαστικά, και σχεδόν το 6% με τα πουλιά. Το ψύλλο του σκύλου (F. canis) και τον ψύλλο του ανθρώπου (Pulex irritans) εμφανίζονται σπανιότερα και η καταπολέμησή τους είναι διαφορετική ανά είδος.

Ψύλλοι: Βιολογία και Συμπεριφορά

O κύκλος ζωής του ψύλλου περιλαμβάνει τέσσερα στάδια: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο έντομο, η διάρκεια των οποίων εξαρτάται κατά πολύ από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Μόνο οι ενήλικες ψύλλοι τρέφονται με αίμα για να επιβιώσουν όπως και για την παραγωγή των αυγών. Οι ενήλικες συνήθως είναι περίπου το 1/8 της ίντσας μακρύς (1-3 mm), με σχήμα οβάλ και απόχρωσης κόκκινο-καφέ. Δεν έχει φτερά, και τα σώματά τους είναι πολύ λεπτά. Το λεπτό τους σώμα τους επιτρέπει να κινούνται ελεύθερα μέσα στη γούνα ή τα φτερά των οργανισμών.Oι ενήλικες ψύλλοι βρίσκονται τον περισσότερο χρόνο πάνω στα ζώα, όπου συνήθως εναποθέτουν και τα αυγά τους. Τα αυγά συχνά πέφτουν από το τρίχωμα των ζώων και ως εκ τούτου τα ανώριμα στάδια των ψύλλων, όπως τα αυγά και οι προνύμφες τους, βρίσκονται κυρίως στο περιβάλλον των ζώων, στα σημεία όπου το ζώο αναπαύεται ή περνάει τον περισσότερο χρόνο του, στο δάπεδο, μέσα ή κοντά σε ρωγμές και σχισμές, σε σκεπάσματα ύπνου – στρωμνές κατοικίδιων, στα χαλιά, κάτω από έπιπλα.

Ψύλλοι και η αντιμετώπιση της προσβολής - Πρόγραμμα διαχείρισης

H  καταπολέμηση του ψύλλου πραγματοποιείται με αντλία χαμηλής πίεσης, εφαρμογή υπολειμματικού ψεκασμού εσωτερικά, επιμένοντας κυρίως στα σημεία που αναπαύονται οι άνθρωποι. Εμείς στη Propeco χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας, άοσμα, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μέθοδος της ψυχρής εκνέφωσης ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια κάλυψης και να ενισχύσουμε το αποτέλεσμα.

Συνήθως απαιτούνται 2 επεμβάσεις στην προσβεβλημένη περιοχή ώστε να καλυφθεί και η αναπαραγωγική περίοδος των 10 ημερών περίπου.

Ανάλογα με την περίπτωση προσβολής η μέθοδος επέμβασης μπορεί να τροποποιηθεί. Για παράδειγμα η περίπτωση ενός στάβλου αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και με την καθοδήγηση του τεχνικού μας επιστήμονα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα μέτρα καταπολέμησης πρέπει να εστιάζουν σε όλα τα μέρη όπου μπορούν να υπάρχουν ψύλλοι κάθε σταδίου. Oι ενήλικες ψύλλοι βρίσκονται τον περισσότερο χρόνο στα ζώα, ενώ οι νεο-αναδυόμενοι ψύλλοι, οι προνύμφες και οι νύμφες βρίσκονται στο περιβάλλον.

Στα κατοικίδια ζώα (σκύλους, γάτες) αναφέρεται από ορισμένους ότι στην απομάκρυνση των ψύλλων βοηθάει το βούρτσισμα του ζώου με ειδική βούρτσα και το μπάνιο καθαριότητας, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ζητήστε επιπλέον πληροφορίες και ενημερωθείτε απο το καταρτισμένο προσωπικό μας άμεσα