Ζητήστε μια επιθεώρηση από τους τεχνικούς μας και προστατέψτε τον χώρο σας από τις κατσαρίδες

Η φοβία μεγάλου ποσοστού ανθρώπων για τις κατσαρίδες δεν είναι αδικαιολόγητη. Οι κατσαρίδες πέραν της αποκρουστικής τους όψεως φέρουν μία σειρά παθήσεων όπως σαλμονέλα, δυσεντερία και γαστρεντερίτιδα ενώ ενδέχεται να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Τα μικρόβια που φέρουν, μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω των εκκρίσεων και περιττωμάτων τους. Φωλιάζουν και αναπτύσσονται σε αποχετεύσεις, φρεάτια, βόθρους και κυκλοφορούν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρά τη διαδεδομένη άποψη ότι οι κατσαρίδες αναπτύσσονται σε βρώμικους χώρους, η υγιεινή και η καθαριότητα δεν επηρεάζουν σε τίποτα την εμφάνισή τους. Βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων και αποτελεί το πιο συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τη συναντάμε σε μεγάλες και μικρές πόλεις, αλλά προτιμά τα μεγάλα αποχετευτικά συστήματα

Κατηγορίες Κατσαρίδων

Γερμανικές

Είναι η πιο κοινή κατσαρίδα που προσβάλλει χώρους με ανθρώπινη δραστηριότητα και αναπτύσσεται σε εσωτερικούς χώρους κουζινών, εξοπλισμού και wc.Το σώμα μιας ενήλικης γερμανικής κατσαρίδας δεν ξεπερνάει το 1 cm. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβεται και εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η θηλυκή Blatella Germanica γεννάει από 30 έως 40 αυγά. Από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση αλλάζει δέρμα 6 φορές.

Αμερικάνικες

Η Periplaneta Americana είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από τη γερμανική κατσαρίδα, καθώς το μήκος της μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα 4 cm. Κυρίως τις συναντάμε σε υπόγεια, σε φρεάτια ή σε σωλήνες αποχετεύσεων και υπονόμους ή και σε άλλα σκοτεινά σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να πετάξει. Επίσης μολύνουν αρκετά με τα περιττώματα τους τους χώρους μας καθώς σε αυτά περιέχονται αλλεργιογόνες ουσίες. Αναπαράγεται σε περιοχές με θερμοκρασία που υπερβαίνει τους 27 °C.

Ασιατικές

Η μαύρη κατσαρίδα που παράλληλα ονομάζεται και Ανατολική ή Ασιατική κατσαρίδα είναι ένα από τα πιο κοινά είδη που συναντάμε στη χώρα μας. Η Ασιατική κατσαρίδα έχει σώμα 2,5 cm και έχει διάρκεια ζωής ως και 2 χρόνια. Αναπτύσσεται, φωλιάζει και αναπαράγεται σε σκοτεινούς χώρους, όπως υπόγεια, αποχετεύσεις, φρεάτια κ.ά. Τρέφεται κυρίως με αμυλούχα προϊόντα. Η υψηλή θερμοκρασία πάνω των 27 °C ευνοεί την ταχεία ανάπτυξη του πληθυσμού της.

Κατσαρίδες: Βιολογία και Συμπεριφορά

Τα περισσότερα είδη κατσαρίδων είναι εδαφόβια και δραστηριοποιούνται κατά την νύχτα και  κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται σε ρωγμές του εδάφους. Είναι παμφάγα αλλά κατά κανόνα δεν είναι θηρευτές καθώς μερικά είδη μπορούν να επιβιώνουν σε μακρές περιόδους πείνας. Αποτελούν τροφή για πολλά αρθρόποδα, πουλιά και άλλα σπονδυλωτά καθώς αισθάνονται την προσέγγιση τους με τα αισθητικά κύτταρα που διαθέτουν στους κέρκους. Ο κύκλος ζωής τους φαίνεται να διαρκεί 170 περίπου ημέρες κάτω από ευνοϊκές συνθήκες και παράγονται 30-40 δεσμίδες αγών κάθε 2-3 εβδομάδες. Οι κατσαρίδες αναπαράγονται με μεγάλη ταχύτητα.

Κατσαρίδες και η αντιμετώπιση τους - Πρόγραμμα διαχείρισης

Στις δυτικές χώρες ο όρος "κατσαρίδα" συνήθως συνδέεται με ανθυγιεινές καταστάσεις. Μερικά είδη ζουν σε σπίτια και είναι πιθανοί φορείς ασθενειών. Για τον πιο ολοκληρωμένο και ουσιαστικό έλεγχο, τα εντομοκτόνα πρέπει επίσης να στοχεύουν σε θηλυκά τα οποία δεν αναζητούν τροφή και σε νύμφες που βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς. Ολόκληρος ο πληθυσμός μπορεί τελικά να αποκτήσει ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα. Επιπλέον, οι κατσαρίδες αλλοιώνουν τα τρόφιμα και μπορούν να διαδίδουν παθογόνους οργανισμούς καθώς μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η Periplaneta Americana και η Blattela Orientalis και οι 2 εξαιρετικά ενοχλητικές κατσαρίδες με την πρώτη να διαθέτει και μικρή πτητική ικανότητα. Η εφαρμογή πραγματοποιείται με υλοποίηση υπολειμματικού ψεκασμού σε βόθρους, φρεάτια, σιφώνια περιμετρικά κτιρίων και εσωτερικά (όπου και όταν χρειάζεται). Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας, άοσμα, τα οποία δεν μολύνουν, δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν.

Στις επιφάνειες όπου συνήθως κινούνται οι κατσαρίδες, πρέπει να πραγματοποιούνται υπολειμματικοί ψεκασμοί. Εκεί το φάρμακο θα πρέπει να παραμείνει για καιρό για να εξοντώνει κάθε νέο άτομο που θα έρθει σε επαφή με την ψεκασμένη επιφάνεια. Σε χώρους όπου ο ψεκασμός είναι αδύνατος γίνεται τοποθέτηση ειδικού δολώματος σε μορφή πήγματος (gel). Η εφαρμογή gel συνίσταται εξαιτίας της ανεκτικότητας ή ανθεκτικότητας σε υγρά πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα.Η κατσαρίδα παρουσιάζει μεγάλη ελκυστικότητα για απόσταση αρκετών εκατοστών, ενώ η δόση είναι πολύ μικρήΣε χώρους στους οποίους δεν παρατηρούνται υπολλείματα τροφής θα χρειαστούν 15 με 20 μέρες να θανατωθεί όλος ο πληθυσμός.

 

Ένα άλλο πολύ συχνό πρόβλημα αποτελεί η κατσαρίδα Blatella Germanica που αναπτύσσεται σε εσωτερικούς χώρους κουζινών, εξοπλισμού και wc. Για την αντιμετώπιση της πραγματοποιείται συνδυασμός υπολειμματικού ψεκασμού με τροφοελκυστικό Gel. Το ανωτέρω Gel, τοποθετείται με ειδικό δοσομετρικό πιστόλι δόλωσης, σε ελάχιστες ποσότητες (spot), ακριβώς στα σημεία που με την χρήση μαζεύουν τροφικά υπολείμματα και καθαρίζονται δύσκολα (γωνίες, εσοχές ανοξείδωτων πάγκων, ντουλάπια). Το Gel μας δίνει την δυνατότητα να μεταφερθεί αλυσιδωτά η δραστική του εντομοκτόνου στο πληθυσμό της κατσαρίδας που βρίσκεται σε κρυφό σημείο. Με την τοποθέτηση του Gel, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επαφής με το τρόφιμο είναι εντελώς άοσμο, εγκεκριμένο από το Υπ. Γεωργίας, με άριστα αποτελέσματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο καλύτερος έλεγχος των κατσαρίδων μπορεί να επιτευχθεί όταν λάβετε απλά μέτρα όπως η επισκευή σε βρύσες που στάζουν, αποκλεισμός άλλων πηγών υγρασίας, καθαρισμός των περιοχών από φαγητά και υπολείμματα αυτών, κλείσιμο ρωγμών και σχισμών που ίσως αποτελέσουν καταφύγια για κατσαρίδες.

Ζητήστε επιπλέον πληροφορίες και ενημερωθείτε απο το καταρτισμένο προσωπικό μας άμεσα