Ζητήστε μια επιθεώρηση απο τους τεχνικούς μας και προστατέψτε τον χώρο σας απο τα τρωκτικά

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάμε είναι η παρουσία τρωκτικών σε ένα χώρο.Τα τρωκτικά (Rodentia) αποτελούν τάξη των πλακουντοφόρων, αναγάλιδων θηλαστικών, η οποία περιλαμβάνει περίπου 2.300 είδη. Τα περισσότερα συναντώνται στη Νότια Αμερική. Τα τρωκτικά όπως τα ποντίκια (έχουν μέγεθος μέτριο ως μικρό βρίσκονται σε υπόγεια, αποθήκες, φρεάτια, τούνελ, κήπους και αγρούς). Πέρα από το γεγονός ότι είναι φορείς ασθενειών επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία, τα ποντίκια μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές σε αντικείμενα και ηλεκτρικά καλώδια αυξάνοντας τον κίνδυνο για βραχυκυκλώματα και φωτιές. Είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι αισθήσεις τους είναι ιδιαίτερα οξυμμένες. Πολλαπλασιάζονται με πολύ ταχείς ρυθμούς, δεδομένου ότι το θηλυκό μπορεί να γεννήσει 6 - 8 φορές το χρόνο από 4 - 6 μικρά.

Τρωκτικά και Είδη

Mus Musculus

Το είδος Mus Musculus ή αλλιώς οικιακός ποντικός είναι το πιο μικρό από όλα τα τρωκτικά. Το σώμα του έχει μήκος 7-11εκ. και μεγάλη ουρά περίπου του ίδιου μήκους. Ο χρωματισμός του ποικίλλει από σκοτεινό γκριζοκαφέ έως ανοιχτό ξανθό. Τα συναντάμε σε οικίες σε αστικά κέντρα και σε αγροικίες. Ζουν περίπου ένα χρόνο, είναι παμφάγα και φωλιάζουν σε οποιοδήποτε προφυλαγμένο μέρος. Το θηλυκό γεννά μέχρι και 48 μικρά το χρόνο. Η ακτίνα δράσης τους δεν ξεπερνά τα 6 cm από τη φωλιά τους.

Ratus Norvegicus

Ο Ratus Norvegicus ή αλλίως ο αρουραίος των υπονόμων, είναι φαιόχρωμος με μήκος 20 cmκαι βάρος 150 – 200 gr. καθώς έιναι εύσωμα, επιμήκη τρωκτικά που διαθέτουν μυτερή μύτη. Φωλιάζει σε κλειστούς χώρους ή στο έδαφος και κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποφεύγει τους κινδύνους. Είναι σαρκοφάγος και τρέφεται με τροφές πλούσιες σε λίπος. Γεννά μέχρι 60 μωρά το χρόνο.Η μέγιστη διάρκεια ζωής τους είναι περίπου τα 3 έτη αλλά σπάνια υπερβαίνουν το 1 έτος εξαιτίας των πολλών κυνηγών που διαθέτουν.

Rattus Rattus

Ο ποντικός οροφής Ratus Ratus είναι καστανού χρώματος και έχει το ίδιο μέγεθος με τον Ratus Norvegicus.Οι μαυροποντικοί είναι παμφάγοι καθώς αποτελούν σοβαρά παράσιτα για τους αγρότες και τρέφονται με πολλές από τις γεωργικές καλλιέργειες. όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Ένας τυπικός ενήλικος μαυροποντικός έχει μήκος 12,75 με 18,25 εκατοστόμετρα, συμπεριλαμβανομένης της ουράς μήκους 6,5 με 10 εκατοστομέτρων και ζυγίζει 110 με 340 γραμμάρια, Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει 6 φορές το χρόνο από 6 μέχρι 10 νεογνά τη φορά.

Τρωκτικά: Βιολογία και Συμπεριφορά

Τα τρωκτικά  στη ζωολογία αναφέρερονται ως ένα μικρό είδος ζώου της κλάσης των θηλαστικών. Είναι δραστήρια κατά το λυκόφως και τη νύχτα, παμφάγα, αρχίζουν να αναζητούν την τροφή τους μόλις πέσει το σκοτάδι. Τα τρωκτικά έχουν χαμηλή όραση και αχρωματοψία αλλά η αίσθηση της οσμής, της γεύσης, της ακοής και της αφής είναι εξαιρετικά αναπτυγμένη. Το οδοντικό τους σύστημα δεν έχει κυνόδοντες, αλλά διαθέτουν ένα ζεύγος κοπτήρων στο μπροστινό μέρος των σαγονιών τους. Οι κοπτήρες αυτοί αναπτύσσονται ασταμάτητα, αλλά και φθείρονται συνεχώς. Οι αρουραίοι θεωρούνται ευφυή όντα και για τον λόγο αυτό έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί σε πάμπολλα επιστημονικά πειράματα σχετικά με την ψυχολογία, τις επιδράσεις ναρκωτικών ουσιών κ.ά. Λόγω της φύσης τους ως θηρευτών αλλά και θηραμάτων, είναι ζώα ευπροσάρμοστα, με καλή μνήμη και εκμάθηση.Τα τρωκτικά έχουν συχνή γονιμότητα και πολλαπλασιάζονται γρήγορα με αφθονία απογόνων. Μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές είτε προσβάλλοντας το ίδιο το προϊόν είτε καταστρέφοντας τις υποδομές πχ ηλ. Καλώδια, μηχανολογικό εξοπλισμό κινητήρες οχημάτων κλπ. Είναι επίσης επικίνδυνα για την δημόσια υγεία επειδή είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών.

Τρωκτικά και η αντιμετώπιση τους - Πρόγραμμα διαχείρισης

H καταπολέμηση τρωκτικών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτείται τεχνογνωσία και προγραμματισμός που μόνο μία έμπειρη εταιρεία μυοκτονίας, όπως η Propeco είναι σε θέση να προσφέρει. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα μυοκτονίας περιλαμβάνει καταρχάς την αποκοπή των τρωκτικών από την πηγή τροφής τους καθώς και τον εντοπισμό και την καταστροφή των φωλιών τους. Επίσης, για την αντιμετώπιση των τρωκτικών η Propeco χρησιμοποιεί παγίδες με τροφοελκυστικά, μυοκτόνα σκευάσματα και δολωματικούς σταθμούς.
Η πρώτη συνήθης κίνηση που πραγματοποιεί ο κάθε ένας από εμάς είναι να απευθυνθεί σε ένα γεωπονικό κατάστημα και να προμηθευτεί ένα σκεύασμα ή ένα προϊόν για να λύσει το πρόβλημά του. Όμως αυτό δεν αρκεί.
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πολλοί παράμετροι μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο. Απαραίτητο πριν την εφαρμογή των κατασταλτικών μέτρων είναι να πραγματοποιηθεί αυτοψία στον χώρο και να παρουσιαστούν μέτρα και δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δολωματικοί Σταθμοί

Για την αντιμετώπιση τρωκτικών σε εξωτερικούς χώρους τοποθετούνται διάφορα μυοκτόνα σκευάσματα σε δολωματικούς σταθμούς. Το σωστά εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό της Propeco, επιλέγει τα σημεία τοποθέτησης και τον αριθμό των δολωματικών σταθμών, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Παγίδες Σύλληψης

Στην περίπτωση που το πρόβλημα εντοπίζεται στο εσωτερικό κτιρίων και οικιών η Propeco εφαρμόζει τη μέθοδο των μηχανικών παγίδων πολλαπλών συλλήψεων. Πρόκειται για παγίδες με κολλητική επιφάνεια που τοποθετούνται στα σημεία διέλευσης των τρωκτικών. Ενδέχεται να πρέπει να συνδυαστούν με δολωματικούς σταθμούς, εάν το πρόβλημα είναι έντονο.Επιβάλλεται η χρήση τους όπου επιθυμείται η γρήγορη καταπολέμηση τρωκτικών και ειδικότερα των μικρών ποντικών, καθώς οι επίμυες (κοινώς λεγόμενοι αρουραίοι) δεν παγιδεύονται εύκολα.

 

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΥΟΚΤΟΝΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
Τα τρωκτικά που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα καταπολεμούνται μόνο με εύχρηστα σκευάσματα τα οποία αποσκοπούν στο να τα προσελκύσουν και να τα  καταπολεμήσουν.

1)Με την δράση του φαρμάκου τα τρωκτικά μουμιοποιούνται χωρίς να προκαλούνται δυσάρεστες οσμές στο χώρο.
2)Δεν αλλοιώνεται από την υγρασία και δεν σκορπίζεται από τον αέρα.
3)Το φάρμακο δρα μετά το πέρας 3-4 ημερών.
4)Είναι φάρμακα δεύτερης γενιάς το οποίο σημαίνει ότι οι μικρές δόσεις αρκούν ώστε να λάβει το τρωκτικό την θανατηφόρα ποσότητα δραστικής ουσίας.

Ζητήστε επιπλέον πληροφορίες και ενημερωθείτε απο το καταρτισμένο προσωπικό μας άμεσα