Ζητήστε μια επιθεώρηση απο τους τεχνικούς μας και προστατέψτε τα ρούχα σας απο τους σκόρους

Ο σκόρος, ή αλλιώς νυχτοπεταλούδα, είναι συνήθως ένα  νυκτόβιο έντομο χωρίς έντονα χρώματα. Η τρόφη του πρόερχεται από υλικά που περιέχουν ίνες ζωικής προέλευσης, όπως γούνα, φτερά, μετάξι, δέρμα και μαλλί, και μπορεί να φάει οποιοδήποτε ύφασμα, όπως κασμίρ, μοχέρ και τσόχα, ακόμα και τα συνθετικά, με προτίμηση σε όσα έχουν λεκέδες από ιδρώτα ή λάδι. Αν οι φθορές στα ρούχα σας και στα χαλιά σας είναι ανεπανόρθωτες τότε δεν πρέπει να διστάσετε να μας συμβουλευτείτε.

Σκόροι και Είδη

Η οικογένεια των Τινεϊδών, στην οποία ανήκει ο σκόρος των ρούχων, αριθμεί πάνω από 2.000 είδη σε ολόκληρο τον κόσμο. Καμιά φορά, η λέξη σκόρος χρησιμοποιείται για την πολυπληθή τάξη των Λεπιδόπτερων, κάποια από αυτά όμως είναι πεταλούδες (που σε αντίθεση με τους σκόρους είναι ημερόβιες) και αντιπροσωπεύονται κυρίως από τα παρακάτω είδη:

• Κοινός σκόρος των ρούχων (Tineola-bisselliella)
• Σκόρος των μάλλινων ειδών (Tinea-pellionella)
• Καφέ σκόρος στου σπιτιού (Hofmannophila-pseudospretella)
• Λευκός σκόρος στου σπιτιού (Endrosis-sarcitrella)

Propeco_skoros

Σκόρος: Βιολογία και Συμπεριφορά

Ο σκόρος των ρούχων, ο οποίος τρέφεται με προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως οι γούνες ή τα μάλλινα χαλιά, και μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα που φυλάσσονται σε ντουλάπες. Ο σκόρος των ρούχων έχει μήκος γύρω στα 7-8 χιλ. όταν τα φτερά του είναι διπλωμένα πάνω στο σώμα του. Τα φτερά του έχουν χρώμα χρυσαφί και μία λωρίδα από μακριές τρίχες στην άκρη. Στο κεφάλι έχει τούφες από κοκκινωπές τρίχες. Οι προνύμφες έχουν μήκος 12-13 χιλ. και τρέφονται με μαλλί, παραμένοντας κάτω από ένα κυλινδρικό κάλυμμα το οποίο έχουν φτιάξει και στο οποίο ενσωματώνουν περιττώματα και υπολείμματα τροφής. Το σώμα τους είναι λευκό ή κρεμ και το κεφάλι τους καφέ. Οι προνύμφες δεν έχουν μάτια. Είναι πολύ σύνηθες να βρίσκει κανείς αδηφάγες προνύμφες κάτω από κολλάρα, μανικέτια και άλλες κρυψώνες των ρούχων.

Propeco_skoros

Σκόροι και η αντιμετώπιση της προσβολής - Πρόγραμμα διαχείρισης

Η εργασία καταπολέμησης περιλαμβάνει πρωταρχικά τον έλεγχο και τον προσδιορισμό των προσβεβλημένων σημείων στο χώρο. Στη συνέχεια Η καταπολέμηση του επιτυγχάνεται με  υπολειμματικό ψεκασμό στον περιβάλλοντα χώρο ή συγχρόνως την χρήση φερομονικών παγίδων σύλληψης για σύλληψη των ακμαίων εντόμων. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα σκευάσματα, εγκεκριμένα από το Υπ. Γεωργίας, άοσμα, τα οποία δεν αφήνουν ίχνη στις περισσότερες κοινές επιφάνειες και δεν διαβρώνουν. Πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή με εντομοκτόνο για την καταπολέμηση του σκόρου θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα για την αναρρόφηση οργανικής ουσίας. Η οργανική ουσία από κλωστές και μαλλί μπορεί να κρύβει προνύμφες σκόρου.

Ζητήστε επιπλέον πληροφορίες και ενημερωθείτε απο το καταρτισμένο προσωπικό μας άμεσα