Ζητήστε μια επιθεώρηση απο τους τεχνικούς μας και προστατέψτε τον χώρο σας απο τα μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια ή Μυρμηκίδες είναι μια οικογένεια κοινωνικών εντόμων, τα οποία, όπως και οι μέλισσες και οι σφήκες, ανήκουν στην τάξη των Υμενόπτερων. Αποτελούν μία από τις πιο οργανωμένες ομάδες του ζωικού βασιλείου. Σήμερα, είναι καταγεγραμμένα πάνω από 12.000 είδη, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 14.000. Tα μυρμήγκια αναγνωρίζονται εύκολα από τις κεραίες τους, που σχηματίζουν γωνία στη βάση και την τριμερή δομή σώματος με το λεπτό πρώτο κοιλιακό δακτύλιο. Τα μυρμήγκια αναπτύσσονται μέσα από μια ολοκληρωτική μεταμόρφωση, κατά την οποία περνούν από τα στάδια του αυγού, της προνύμφης, της νύμφης (στο στάδιο αυτό κάποια είδη τυλίγονται σε κουκούλι, άλλα όχι)· τέλος φτάνουν στο στάδιο του τέλειου εντόμου. Στο στάδιο της προνύμφης, το μυρμήγκι είναι εντελώς ανήμπορο, χωρίς πόδια, γι’ αυτό και πρέπει να το φροντίζουν τα άλλα ενήλικα μυρμήγκια. Τα μυρμήγκια επιβιώνουν και πολλαπλασιάζονται στα περισσότερα οικοσυστήματα, ενώ έχει υπολογιστεί πως πιθανώς αντιπροσωπεύουν το 15-25 % ολόκληρης της πανίδας ξηράς. Τα μυρμήγκια έχουν κοινωνίες με καταμερισμό εργασίας, δυνατότητα επικοινωνίας των ατόμων μεταξύ τους και ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων. Σε πολλούς πολιτισμούς τα μυρμήγκια χρησιμοποιούνται είτε ως τροφή, είτε ως φάρμακο, είτε σε τελετουργίες.

Μυρμήγκια και Είδη

Σήμερα έχουν ταξινομηθεί περίπου 12.500 είδη, εκ των οποίων τα 180 ζούνε στην Ευρώπη και υπάρχουν στον πλανήτη μας από την Κρητιδική περίοδο μετρώντας περίπου 110 εκατομμυρίων χρόνων ζωής. Τα είδη των μυρμηγκιών τα οποία δημιουργούν προβλήματα εξαιτίας της δραστηριότητάς τους σε ανθρώπους είναι τα μυρμήγκια που τρέφονται με γλυκανικές ουσίες καθώς ζουν συνήθως σε εξωτερικό χώρο. Στην Ελλάδα πιο συχνά συναντάμε τα εξής είδη:
• Μαύρα μυρμήγκια (Lasius niger)
• Κίτρινα μυρμήγκια (Lasius flavus)
• Λάσιους (Lasius emarginatus)
• Pavementants (Tetramoriumcaepsitum).
Όταν τα μυρμήγκια ξεκινούν να μολύνουν σπίτια και να επιτίθενται σε ανθρώπους καθώς σε αυλές σπιτιών και σε πάρκα, υπάγονται στην κατηγορία των ενοχλητικών εντόμων.

Μυρμήγκια: Βιολογία και Συμπεριφορά

Η ζωή του μυρμηγκιού ξεκινάει από ένα αυγό. Αν το αυγό είναι γονιμοποιημένο, το μυρμήγκι που θα γεννηθεί θα είναι θηλυκό ειδάλλως θα είναι αρσενικό. Τα μυρμήγκια αναπτύσσονται με πλήρη μεταμόρφωση με τις προνύμφες να περνούν από τη φάση της νύμφης πριν να αναδυθεί ως ενήλικας. Η προνύμφη παραμένει σχεδόν ακίνητη και οι εργάτριες την ταΐζουν και τη φροντίζουν. Τα μυρμήγκια οφείλουν ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους στην κοινωνική τους δομή. Από πειράματα που έχουν γίνει στο εργαστήριο μεταξύ στρατιωτών, ανιχνευτών, προνυμφών και φρουρών, καθώς και εργατών, βασίλισσας και άλλων κηφήνων κάνουν από τις πιο αποτελεσματικές αποικίες, σε ανάπτυξη και επιβίωση. Αποκλειστικά υπεύθυνες για την εναπόθεση ωών, οι βασίλισσες είναι απόλυτα εξαρτώμενες από τους εργάτες που παρέχουν τροφή στους μη εργάτες, αναπτύσσοντας τις προνύμφες και τους κηφήνες στη φωλιά.

Μυρμήγκια και η αντιμετώπιση της εισβολής - Πρόγραμμα διαχείρισης

Τα μυρμήγκια αντιμετώπιζονται με 2 εναλλακτικούς τρόπος: την εφαρμογή ειδικού ετοιμόχρηστου gel και την εφαρμογή του υπολειμματικού ψεκασμού. Το Gel τοποθετείται στα σημεία με δοσολογία μικροσκοπικής σταγόνας. Πρόκειται για δόλωμα άκρως ελκυστικό το οποίο περιέχει πρωτεϊνούχες ουσίες οι οποίες καθιστούν το σκεύασμα ελκυστικό προς τα μυρμήγκια. Το gel δρα εκμεταλλευόμενο το φαινόμενο της τροφάλλαξης. Τα μυρμήγκια τρώνε το σκεύασμα το οποίο και μεταφέρουν μέσα από το πεπτικό τους σύστημα στην αποικία τους. Εκεί μέσα από τη διαδικασία της τροφάλλαξης όπου οι εργάτες τρέφουν τις νεαρές προνύμφες οι οποίες με τη σειρά τους επεξεργάζονται την τροφή που έλαβαν, που εμπεριέχει τη δραστική ουσία, και με το μείγμα που παράγουν τρέφουν ολόκληρη την αποικία μεταφέροντας έτσι την δραστική ουσία σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Εντός των πρώτων 12 – 24 ωρών από την κατανάλωση του σκευάσματος επέρχεται ο θάνατος. Τις επόμενες 10 – 14 ημέρες επέρχεται η κατάρρευση της αποικίας. Η εφαρμογή του ψεκασμού ενδείκνυται για την άμεση εξάλειψη των μυρμηγκιών σε ευαίσθητες περιοχές ή στην άμεση επέμβαση στην αποικία τους. Καθώς και για την θωράκιση του χώρου (σε περιοχές όπως: πλευρές εισόδου γύρω από παράθυρα και πόρτες, αγωγούς αποχέτευσης και σωλήνες) ώστε να μην υπάρξει μια εκ νέου εισβολή.

Τα προληπτικά μέτρα που οφείλετε να λάβετε καθώς είναι πολύ σημαντικά για την αποτροπή εμφάνισης των μυρμηγκιών εντός της οικίας σας  είναι αρχικά η καθημερινή καθαριότητα και ειδικότερα στους χώρους παρασκευής και διατήρησης τροφίμων.
Επιπλέον, η απομάκρυνση άχρηστων υλικών από το χώρο και η απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφής και πηγών στάσιμου νερού είναι άλλο ένα μέτρο. Οφείλετε να κάνετε συχνό και σχολαστικό καθαρισμό σε θέσεις όπου πολλαπλασιάζονται και ζουν τα έντομα καθώς η διατήρηση των τροφίμων πρέπει να γίνεται σε προφυλαγμένους χώρους (π.χ. πλαστικά δοχεία, βάζα κ.λπ.) όπου δεν μπορούν να εισέλθουν τα έντομα. Οι τυχόν σχισμές θα πρέπει να καλυφθούν και οι κατασκευές να επισκευαστούν.

Ζητήστε επιπλέον πληροφορίες και ενημερωθείτε άμεσα από το καταρτισμένο προσωπικό μας